Malam ni ada sahabat saya belanja makan dalam 17 orang sahabat surau dapat bersama,alhamdulilah makanan menarik malam ini. Sambil kami makan tu banyak lah topik di bincangkan,sudah tentu perkara yang terkeluar ialah tentang keutamaan membeli barangan halal. Terbukti berkesan kali ini

Sahabat kami ni ada seorang tu bekas pegawai tinggi dalam PDRM satu ketika dulu,sekarang ada perniagaan sendiri. Dia ramai rakan rakan cina dan india kerana tugas sebelum ini dan juga perniagaan yang di terlibat menyebabkan hubungan dengan semua peringkat perlu ada

Ketika minggu lepas dia main golf dengan beberapa rakan dia dan ada dua orang darinya cina dan cina yang berjaya dalam perniagaan tetapi tak di jelaskan pula perniagaannya. Dalan perbualan mereka ketika mereka selesai bermain dan sambil bersantai rakan cina ni bagitahu dato sahabat saya ni tentang orang cina yang terlupa bahawa mereka ni hanya ada 23.3 peratus sahaja di seluruh negara Malaysia dalam pecahan kaum ikut bancian rasmi.

Sahabat cina tu kata,patut juga orang melayu ni gunakan kuasa membeli mereka supaya orang orang cina ni terutama perniaga sedar diri sikit jika tak ada orang melayu membeli dan menjadi pelangan mereka sebenarnya perniagaan mereka tidak boleh pun membesar dan menjadi kaya raya.

Dia akui bangsa dia ramai yang dah besar kepala dan mula tidak ada perasaan hormat menghormati antara kaum terutama kepada orang melayu. Mereka rasa sudah tidak perlu ada hubungan dengan orang orang melayu kerana mereka rasa semua yang mereka nak sudah ada lengkap,rumah,pekerjaaan dan terjamin apabila kerajaan PH mereka kuasai. Bermakna kekayaan,dan kekuasaan telah mereka ambil dari orang melayu.

Ramai orang cina rasa bahawa orang melayu tak mungkin boleh mengalahkan mereka lagi,dan mereka telah bebas dari kekuasaan ahli politik melayu. Tiba tiba ada gerakan utamakan membeli barangan muslim dan halal. Mereka tersentak sekarang ini mereka lupa kuasa membeli masih lagi ada pada orang melayu. Terutama kita ada 70 peratus dalam negara. Rupanya ikut kawan sahabat kami tu memang ramai perniaga cina yang terlibat dalam makanan begitu mengelabah dan terkejut.

Berdasarkan cerita dato sahabat kami tadi maka sedarlah kita umat melayu bahawa kita telah tewas dalam menguasai Ekonomi dan kita juga telah tewas dalam menguasai Kuasa politik….tetapi ingatlah jika kita bersatu dan terus berjuang kita ada lagi satu kuasa iaitu kuasa membeli dan kuasa itu cukup kuat di kalangan kita….Ayuh jom beli barang halal dan umat muslim dulu…

Saya minta jangan beli ikan patin di supermarket termasuk di mydin kerana ikan itu dari penternak cina. Sumber makanan dan sumber air juga makanannya tidak cukup bersih. Ayuh beli dari penternak melayu walaupun agak sedikit mahal tapi sumber dan kebersihannya terjamin……hentikan makan ikan patin yang berbau dan hanyir….jika nak juga cari dari kami penternak ikan patin ini….

Selamat berjuang

 

Tulisan : Hamdan Taha

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here